Artikelen

Ik wens je net zoveel plezier in het lezen, als ik had in het schrijven

Weergave random artikel

je ziet meer als je kijkt

Je ziet meer als je kijkt

Vandaag was een zonnige dag. Nadat we gezellig met zijn allen gegeten hebben delen we nog kennis over muziek die we mooi vinden en drinken samen een pilsje. Zegt één van de tafelgenoten: “Kijk, dat flesje is al 9x hergebruikt”. Dat zie je aan het aantal puntjes.

Broodje aap

Het verhaal van de puntjes zou zijn. Iedere keer als het flesje hergebruikt wordt komt er een puntje bij. Na een x-aantal puntjes wordt het flesje gerecycled. Op mijn vraag hoe ze het voor elkaar krijgen om iedere keer er weer een puntje bij te ‘zetten’ gingen we toch maar eens ‘googlen’. En dan zie je dat dit broodjeaapverhaal op verschillende plaatsen terug te vinden is en dat de juiste informatie moeilijk(er) te vinden is.

Etiket

Normaal gesproken kijk je op het etiket als je meer informatie over het product wil. Maar er gaat iets aan vooraf voordat het etiket er opgeplakt wordt. Als je dan het flesje aan een inspectie onderwerpt kom je er achter dat er de nodige informatie op staat. Heb al menig flesje geleegd en moet je eerlijk bekennen dat me dit nog nooit (bewust) opgevallen was. Wel de ribbeltjes aan de onderzijde van de fles maar niet de ‘puntjes’ en allerlei andere tekens. “Je ziet meer als je kijkt”.

dotcode

Machine code

Nader onderzoek leert dat de puntjes bedoeld zijn om te zien welke mal de fles gemaakt heeft. Een machine kan namelijk meerdere flessen tegelijkertijd maken. Op het moment dat blijkt dat een mal niet de gewenste kwaliteit levert worden alle flessen met hetzelfde nummer automatisch uit de productielijn gehaald. Als je een bierfles verder bekijkt zie je in sommige gevallen nog meer machine codes in het glas ‘gestanst’ staan. Sommige zijn voor ons leesbaar en begrijpbaar zoals 30 cl, 44 mm en 22 ol 34. De ‘vreemde’ tekens zijn merktekens zodat men onder andere kan herkennen in welke fabriek de fles gemaakt is.

Ter overdenking

Kijk de volgende keer eens (bewust) op een andere manier naar de materie. “Je ziet meer als je kijkt”. Je zal verbaasd zijn over wat je dan opeens allemaal ziet.
leven