Herhaling van zetten

Herhaling van zetten

Op een gegeven moment werkte mijn computer niet meer omdat opstarten vanaf de interne harde schijf niet meer mogelijk was. En een computer is een leuk apparaat, als hij werkt, want anders kan hij je menig slapeloze nacht bezorgen. En dan hebben we het nog niet over al die uren die er in gaan zitten van ‘proberen’ en ‘wachten’. Ik had echter een recente backup dus ik ging vol goede moed aan de slag om mijn computer weer werkend te krijgen.

  • Je zet je computer aan;
  • Na lang wachten krijg je de melding dat automatisch systeemherstel niet mogelijk is;
  • Je zet de computer uit;
  • Je zet je computer aan;
  • Na lang wachten krijg je de melding dat automatisch systeemherstel niet mogelijk is;
  • Je zet de computer uit;
  • En deze 3 handelingen herhaal je nog een keer of 3,4,5…

Waarom doen we dit? Er veranderd niets en toch moeten we het blijkbaar een aantal keren herhalen alvorens we willen accepteren dat dit toch echt niet de weg is om tot een oplossing te komen. Wishful thinking?

Schaken

Herhaling van zetten kan in het schaakspel ontstaan als de spelers vanuit een bepaalde stelling na een aantal zetten opnieuw in die stelling terechtkomen en daarna weer dezelfde zetten doen op weg naar dezelfde stelling. Dit lijkt zinloos, maar herhaling van zetten kan wel degelijk een doel hebben. Dat doel kan zijn tijdwinst, het bereiken van remise of de tegenstander in verwarring brengen en deze nog even in het ongewisse laten over de echte bedoelingen.

Maar in dit geval hebben we het hier niet over een werkende schaakcomputer of een tegenstander bij het schaken maar over een computer die niet meer opstart en waarvan systeemherstel niet meer mogelijk is. Dus herhaling van zetten heeft geen nut. Je komt geen stap verder. Dit is net zo zinloos als het schreeuwen tegen je computer.

Anders denken

Na acceptatie van het feit dat mijn harde schijf blijkbaar kapot was (nieuwe gehaald) en een positieve benadering (wilde al geruime tijd de 64-bits van Windows installeren en een grotere harde schijf) is het probleem uiteindelijk opgelost en kon ik weer lachend verder werken en was ik er ook nog op vooruit gegaan. Had weer een heerlijk snelle computer zonder al die ‘rommel’ die er in de loop van de jaren op komt te staan en geen ruimtegebrek meer.

Ter overdenking

Nu is het tijd voor jou om jezelf de vraag te stelen of je de backup van je computer goed geregeld hebt? Want anders blijf je bij een computercrash misschien wel de zetten herhalen tot je een ons weegt. “Better safe, than sorry”
leven