goed of fout

Goed of fout

“Goed, legde hij uit, is wat de meerderheid denkt. Slecht is wat de minderheid denkt. Maar als de meerderheid iets slecht vindt is het slecht, zelfs als het goed is.”. Aldus Professor Prlwytzkofsky in het verhaal Tom Poes en het monster Trotteldrom van Marten Toonder.
Volgens de van Dale is fout: ‘niet goed’. Maar ook slecht is ‘niet goed’. Dan zit je dus goed fout. Wat dat betreft zit de Nederlandse taal maar gecompliceerd in elkaar. Nagenoeg ieder woord heeft wel een dubbele betekenis. Leuk voor cabaratiers maar minder leuk als je iets duidelijk wil maken. Alhoewel ik van juridische taal soms ook geen snars begrijp en dat zou dan duidelijk moeten zijn. Maar dat even terzijde.

Fout is goed

Wat ooit fout was kan nu goed zijn. Neem het meervoud van ‘datum’. Nog steeds goed is ‘data’: “We hebben diverse data als optie gegeven”. Maar nu mag ook ‘datums’: “We hebben diverse datums als optie gegeven”. Het staat in de van Dale en in het Groene boekje. Het Groene Boekje bevat een overzicht van de officiële spelling van Nederlandse woorden zoals vastgelegd in de Spellingwet, dus dan moet het toch echt waar zijn, ook al is moeilijk te geloven voor een aantal mensen.

goed Fout

Iets wat fout is kan ook weer goed zijn. Neem het schoenenmerk UGG. De naam van dit merk is afgeleid van ‘ugly’. Ze geven zelf dus al aan dat ze lelijk zijn. De schoenen werden door de consument als zo lelijk gezien dat ze op een gegeven moment toch interessant (lees: mooi) werden bevonden. En het werd wereldwijd een hit/hype. Dus wat is nu goed of fout?

Ter overdenking

Denk de volgende keer even rustig na alvorens een goed of fout oordeel te geven. “Waarom en wanneer is iets goed of fout?” Je zal verbaasd zijn wat je van de gegeven situatie kunt leren.
leven